English

ChoNU

Children of North Uganda Foundation - Onderwijs in Oeganda

ChoNU

Nieuws

Officiele opening

Op 6 november 2016 is de nieuwe ChoNU ruimte officieel geopend.
De directeur van de basisschool heeft de organisatie van de heropening voor zijn rekening genomen. Alle kinderen van de basisschool waren uitgenodigd om te komen.
Traditioneel worden er in Oeganda bij officiele gelegenheden veel speaches gehouden. Vandaag werd een toespraak gehouden door de directeur van de basisschool, James Atindo (de Oegandese vrijwilliger bij ChoNU) en door Joop de Jong (voorzitter ChoNU).
Daarna ging iedereen naar het nieuwe lokaal waar de officiële opening plaatsvond. Daar werd een lint doorgeknipt en daarna feestelijke confetti geknald met confetti knallers.

Festival

Aansluitend aan de opening vond er een festival plaats voor alle kinderen van het dorp. Er was een tent neergezet, daarin was muziek en er werd volop gedanst. Vrijwilligers uit Masaka waren meegekomen om te assisteren. Kinderen konden o.a. snoephappen, zaklopen, doppen werpen, schminken en voetballen.

Een echte professionele clown kwam langs om de kinderen te vermaken. Dit was de eerste keer dat zij een clown zagen. In het begin zag je de kinderen dan ook wat raar kijken, maar heel snel had men door dat een clown erg leuk en grappig is.
Ruim 250 kinderen hebben genoten van dit festival.
Terug in Lodonga

Reisverslag van Jeannet de Jong

In juli 2016 ben ik 3 weken in Lodonga geweest en heb ik kennisgemaakt met ChoNU. Ik vond het zo’n fantastische ervaring, ik wilde terug en daarom maakte ik negen maanden later dezelfde reis. En wat was het goed om weer terug te zijn; het dorp, de lieve mensen, de kinderen, de geuren en zelfs de heftige regenbuien; dit was weer Oeganda. Ook op het project en de school voelde het weer goed. De leraren zaten weer onder de mangoboom of achter hun tafel buiten voor het lokaal en de kinderen waren weer vrolijk; het was of ik maar een paar weken was weggeweest.
Vorig jaar heb ik samen met Florence hard gewerkt om het lezen extra te stimuleren en ik was benieuwd hoe dit was gegaan. Nou, dat viel wat tegen…… ik kreeg het gevoel dat er de afgelopen maanden toch niet zoveel was gebeurd. Het was Chantal die me weer met beide benen op de grond zette: “Dit is Afrika; het project bestaat nog, de materialen zijn er, de kinderen komen, er wordt gelezen en gespeeld; dan is er heel veel bereikt”. Toen kon ik de knop omzetten en ben met heel veel plezier, samen met Florence, weer aan de slag gegaan met lezen, tellen, puzzelen en spelletjes. De Engelstalige prentenboeken die ik had meegenomen werden enthousiast door de kinderen (en ook de leraren) ontvangen.

In de weekenden is ChoNU ook open en komen er zo’n 30 kinderen. Tekenen, spelletjes, puzzelen; ze vinden het prachtig. En het puzzelen gaat echt met sprongen vooruit; i.p.v. 20 stukjes zijn nu de puzzels met 50 stukjes favoriet. Ook de 2- en 3-jarigen komen nu eigenwijs ChoNU binnenstappen, samen met hun grote broer of zus.
Via een vrijwilliger waren er echte ChoNU shirtjes en Florence en ik hadden besloten dat dit het moment was om hier iets mee te doen. En wat is favoriet…..natuurlijk voetbal. Omdat ik niet echt van het voetballen ben hebben we de hulp ingeroepen en voor 20.00 schilling (ongeveer 6 euro) werd alles voor me geregeld; twee stoere teams, trainingen en zelfs een echte scheidsrechter en 2 lijnrechters en natuurlijk een beker. Het zag er super uit! Vooraf was er iets te snoepen voor alle kinderen van de school. En daarna was het dan zover en kwamen de teams heel officieel het veld op en begon de wedstrijd. Het was fantastisch, iedereen ging er helemaal voor. Ook het publiek genoot en moedigde de spelers aan en na een uur spelen gingen de ChoNU-boys er met de cup vandoor! Wat een mooie dag.


Na 2 weken ging ik terug naar Kampala en vervolgens door naar Masaka en ben ik een paar dagen bij Chantal geweest. We hebben een aantal projecten van haar bezocht, een mooie fietstocht tussen de zebra’s gemaakt en natuurlijk heel veel gepraat over haar mooie project. Ook dit jaar was het weer een prachtige en bijzondere tijd in Uganda.